Runberg Architecture Group

Case Study: Adaptive Re-Use

The Sanctuary

A house of worship becomes a home

The First Church of Christ Scientist (1909) is a historic landmark structure given new life through its renovation into 12 townhomes. Modifications to the historic structure were designed by working closely with the Landmark Preservation Board. Original interior plaster details are preserved in the dwelling units, and the original stained glass skylight dome graces a central atrium which serves as a focal point, creating a play between the old-world craftsmanship and modern dwelling units.

 

Press

PCBC Gold Nugget Grand Award
July 2013
Best Residential Project of the Year

PCBC Gold Nugget Grand Award
July 2013
Best Renovated, Restored, or Adapative Re-Use Residential Project 

Home Worship 
July 2013
Palladio Award for Sanctuary townhomes 

Palladio Award
2013
Best Multi-Unit Residential Project 

Capitol Hill Inspires Award-Winning Architectural Design 
7.16.2013: Capitol Hill Seattle Blog 
Runberg brings in seven Gold Nugget Awards 

Real-Estate Reformation
12.13.12: Wall Street Journal
Transformation of a church into townhomes

Breaking Bread
October/November 2012: Home by Design
A century-old church becomes townhomes 

 

Client: First Church, LLC
Status: Completed 2012
Total sf: 39,985
Units: 12